Folosirea ferestrelor de Polyvinylchlorid (PVC) a fost subiectul unor discutii intense in ultimele decenii. Parerile despre impactul asupra mediului si sanatatii au fost impartite intre industria chimica pe de-o parte si organizatiile ecologiste pe de alta parte. In timp ce industria maselor plastice afirma ca “PVC-ul este asemanator cu oricare alt material”, rezultatele acestui studiu comandat de World Wildlife Fund si de unele dintre cele mai importante organizatii ecologiste, afirma ca PVC- ul nu este nici durabil, nici nedaunator sanatatii. PVC-ul este astazi cel mai larg raspandit material din Europa. In Marea Britanie se vand anual aproximativ 6 milioane de ferestre de PVC – de doua ori mai mult decat ferestre din lemn. Grija privind defrisarea masiva si extinctia faunei a dus la reactii negative privind utilizarea lemnului ca materie prima. Aceste griji au fost puternic alimentate in anii ’90 de companii din industria maselor plastice prin campanii publicitare de genul „Salveaza un copac. Ia-ti PVC”, campanii ce promovau plasticul drept o alternativa superioara lemnului.

PVC-ul polueaza mediul in mai multe moduri

Un produs ce provine din resurse ce nu pot fi reinnoite nu poate fi durabil: PVC-ul are ca materie prima 40% petrol. Ferestrele de PVC produc cu 43% mai multe deseuri decat cele din lemn: aproximativ 82% din deseuri ajung la gropile de gunoi, 15% in incineratoare si doar 3% sunt reciclate. Pana in anul 2020 se vor produce aproximativ 6.4 milioane de tone de deseuri de la ferestre de PVC. Capacitatea de reciclare va fi situata, din pacate, undeva la o cincime din aceasta cantitate. O privire de ansamblu asupra intregului ciclu de viata si distrugere, arata ca ferestrele din lemn constituie o povara mult mai mica asupra mediului decat cele din PVC. In cele din urma, pana si procesul de ardere a PVC-ului produce substante poluante.
World Wildlife Fund a fost dintotdeauna de parere ca lemnul provenit din paduri atent ingrijite de silvicultori, reprezinta o resursa buna considerata inepuizabila. Producatorii, care vor sa fie atenti la durabilitatea, respectiv la folosirea atenta a resurselor naturale ar trebui sa-si ia lemnul din surse demne de incredere. Momentan, Forest Stewardship Council (FSC) este singurul sistem de certificare recunoscut de WWF si de cele mai importante organizatii ecologiste si care garanteaza exploatarea forestiera in sistem silvic (adica stiintific, ce da caracterul durabil si inepuizabil al resurselor forestiere).
In afara de argumentele ecologice impotriva PVC-ului, in foarte multe studii s-a demonstrat si ca, din punctul de vedere al duratei de viata, ferestrele din lemn sunt cu 14-25% mai avantajoase financiar decat cele din PVC.
Exista nenumarate informatii despre performantele ferestrelor de PVC in comparatie cu cele de lemn. De fiecare data, organizatii independente ca BRE Building Research Institute au demonstrat in studii comparative intre lemn si PVC ca lemnul are calitati tehnice net superioare.
Pe de alta parte, cateva studii comandate de industria PVC-ului au demonstrat superioritatea acestuia fata de lemn.
In iunie 2004, Comisia Europeana a prezentat un raport asteptat de multa vreme, care ar trebui sa lamureasca situatia. Studiul* de 325 de pagini are la baza 30 de analize comparative publicate si concluzioneaza: “In ceea ce priveste ramele de ferestre, unul dintre cele mai importante domenii de utilizare a PVC-ului, studiile folosite nu confera o “victorie” in sensul preferintelor, dar majoritatea au aratat ca nici unul dintre aceste materiale nu are o performanta mai buna in ceea ce priveste impactul standard asupra categoriilor”. Asadar, diferitele grupuri de interese au lasat loc de interpretare.
In ciuda numeroaselor studii efectuate, pana acum nu s-a putut adopta o pozitie in ceea ce priveste siguranta ecologica a PVC-ului.
*Acest studiu se adreseaza producatorilor si constructorilor, care sunt fortati sa se decida in alegerea materialului optim atat din punct de vedere al acceptabilitatii economice si ecologice cat si din punct de vedere al raportului calitate-pret.

Cifre si factori de determinare a deciziilor de cumparare
Factori de baza:

Lemn PVC
Materie prima Materie prima
Aproximativ 79% din lemnul pentru ferestre vandut in Marea Britanie este lemn de esenta moale, cum ar fi pinul tratat. Un alt tip de lemn moale preferat este duglasul. Acestora li se mai adauga ferestrele din lemn de esenta tare cum ar fi stejarul si castanul. Datorita durabilitatii lor in timp, acestea se afla in topul preferintelor si reprezinta aproximativ 21% din vanzarile din Marea Britanie. Lemnul este o resursa nelimitata si poate fi considerat ca fiind durabil de catre silvicultorii raspunzatori. PVC-ul contine 57% clor (care se extrage prin trecerea curentului electric prin apa sarata). Ceilalti 43% sunt formati din etilen (apa si carbon extrase din petrol sau gaz). Reactia dintre clor si etilen are ca rezultat monomerul de vinil si clor (VCM) din a carui polimerizare este produs PVC-ul. Astfel, PVC-ul este format din 43% resurse epuizabile.
Aditivi Aditivi
Lemnul pentru ferestre este tratat de obicei cu urmatoarele substante:
Produse de ingrijire a lemnului: rasini si ceara ce confera ramei o impermeabilitate mai mare si faciliteaza aplicarea vopselei.
Fungicide – saruri de bor anorganice cum ar fi Oktaboratul de potasiu sau reprezentati ai grupei de azol cum ar fi Propiconazol si Tebuconazol.
Solventi – dizolvanti organici cum ar fi terebentina sau, mai des chiar, apa ce contine alte substante emulsifiante, care elibereaza compusi organici mai putin volatili (VOC).
Adeziv – pentru asamblarea ramei in sine, se foloseste atat in fabrica cat si la destinatie.
In productia ramelor de PVC se folosesc si alte substante chimice:
Stabilizatori termici – previn degradarea si fac PVC impermeabil si rezistent la intensitatea luminoasa: plumb, bariu, calciu zinc.
Lubrifianti – ceara sau acizi grasi
Material de umplutura – carbonat de calciu
Catalizatori de etansare – cauciuc acrilic/polietilena clorinata
Pigmenti – dioxid de titaniu ca agent de albire.
(Informatii aditionale despre componentele ferestrelor in PVC sunt listate in tabelul 1).
Proces de fabricatie Proces de fabricatie
In raportul Wood Windows-design, selection and installation (Modalitati de proiectare, selectie si montaj a ferestrelor de lemn) societatea britanica de cercetare si producere a lemnului TRADA afirma ca fabricarea unei ferestre de PVC consuma o energie de 8 ori mai mare decat cea consumata de fabricarea unei ferestre din lemn. Aditivii si substantele chimice folosite in procesul de productie al PVC-ului au reprezentat un succes atat in productie cat si in finisare, dar s-a constatat ca spre sfarsitul ciclului de viata al produsului, reciclarea este ingreunata. Unul dintre cele mai controversate aspecte ale dezbaterii dintre ecologisti si producatorii de PVC este intrebarea daca in timpul procesului de productie se elibereaza dioxine si daca acestea sunt daunatoare mediului. Stabilizatorii pe baza de cadmiu nu se mai folosesc in Europa la producerea si procesarea ferestrelor din PVC. Astazi se poate observa o revenire la sarurile de plumb, mult mai putin daunatoare mediului decat sistemul cu bariu si cadmiu, desi acesta din urma este superior din punct de vedere tehnic.

Tabelul 1, Componentele chimice ale ferestrelor PVC

Material Rol Cantitate
PVC polimer 81,5%
Cauciuc acrilic catalizator de etansare 6,0%
TiO2 pigment 3,5%
Fosfat si stearat de Pb stabilizator 2,5%
Carbonat de calciu material de umplutura 5,0%
Ceara si acizi grasi lubrifianti 1,5%

Volumul de piata al ferestrelor:
In fiecare an, in Marea Britanie sunt vandute aproximativ 12 milioane de ferestre. Aproape jumatate din ele sunt din PVC. Ferestrele din lemn au o cota de piata de aproximativ 25%.

Lemn PVC
Mai demult, in Europa de Vest lemnul era materialul cel mai mult utilizat pentru fabricarea ferestrelor. In anii ’60, in Marea Britanie, aproximativ 60% din ferestre erau din lemn. In 1983, doar jumatate din ferestrele existente erau din lemn si, din 1994, piata este dominata de ferestrele de PVC, procentul ferestrelor de lemn vandute scazand cu 23%. Din anii ’90, numarul de ferestre de lemn vandute a inceput sa creasca de la an la an (cf. Figura 1). In anul 2000, in Marea Britanie s-au vandut aproximativ 3 milioane de ferestre de lemn, din care 57% in sectorul public si 43% in sectorul privat. 86% din ferestrele de lemn vandute au fost cumparate in vederea realizarii renovarilor si 14% pentru constructia de noi cladiri. In 2003, in Marea Britanie s-au vandut 3.6 milione de ferestre din lemn, ceea ce inseamna valoric 360 milioane de lire sterline (aproximativ 522 milioane euro). Studiile comandate in 2004 de catre British Woodworking Federation si firma de marketing Michael Rigby Associates arata ca 79% din ferestrele vandute sunt facute din lemn de esenta moale si 21% din lemn de esenta tare.Aceste studii estimeaza ca 85% din lemnul de esenta tare si 83% din lemnul de esenta moale provin din culturi “durabile”. In 2003, Marea Britanie a consumat 37 milioane de metri cubi de lemn dintre care 85% au fost atribuiti industriei constructiilor. In Europa, PVC-ul este inca cel mai raspandit material folosit la confectionarea ferestrelor. 13% din consumul de PVC in Europa este atribuit fabricarii ferestrelor. Dupa Germania, Marea Britanie este cea de-a doua piata ca marime din Europa. De-a lungul anilor, vanzarile de PVC din Marea Britanie au inregistrat o crestere aproape neintrerupta (cf. Diagrama 2) si au urcat in 2001 la 5.7 milioane de ferestre din PVC. In acelasi an, clientii apartinatori sectorului public – 33% si sectorului privat 67%. PVC-ul vandut a fost folosit pentru renovari in proportie de 83% si pentru constructii noi, in proportie de 17%. Vanzarile pe piata de PVC in 2003 au fost estimate la 4 miliarde de lire sterline (aproximativ 5.8 miliarde de euro), iar vanzarile de ferestre din PVC au fost estimate la aproximativ 2 miliarde de lire sterline (aproximativ 2.9 miliarde de euro). PVC-ul a fost materialul dominant in productia de ferestre. Marea Britanie produce anual aproximativ 790.000 tone de PVC (care valoreaza 392 milione de lire sterline sau 569 milioane de euro). In conformitate cu afirmatiile reprezentantilor din industria de packaging, constructiile reprezinta al doilea cumparator de mase plastice. Anual se folosesc 250.000 tone de polimer. Masele plastice se utilizeaza mai ales pentru productia de ferestre, usi, tevi, cabluri si podele. In 1989, in Marea Britanie, s-au folosit aproximativ 100.000 de tone de materie prima din PVC pentru fabricarea ferestrelor. In anul 2000, necesarul de materie prima din PVC a fost de 240.000 tone.
Inventarul resurselor Inventarul resurselor
Lemnul provenit din surse certificate este o adevarata resursa inepuizabila. Aproximativ 94% din ferestrele vandute in Marea Britanie sunt fabricate din lemn din peninsula Scandinavica (mai ales din Suedia). Marea Britanie este pe locul 4 in topul importatorilor de produse din lemn in China, Japonia si Statele Unite.In 2003, Marea Britanie a exportat 33 de milioane de metri cubi de produse din lemn si a castigat aproximativ 5 miliarde de lire sterline (7.26 miliarde de euro). In acelasi timp, din padurile britanice au fost taiate aproximativ 7 milioane de metri cubi de lemn in scopuri comerciale, cu acordul FSC. Productia de lemn in Marea Britanie estimata de FSC pentru anul 2020 este de aproximativ 15 milioane de metri cubi. La nivel mondial, zonele impadurite care acopereau 6 miliarde de hectare la sfarsitul ultimel glaciatiuni, s-au micsorat la 3.9 miliarde de hectare (aproximativ 30% din suprafata uscata a planetei). Zona impadurita existenta este compusa din 95% paduri naturale si 5% plantatii care produc aproximativ 1.6 miliarde metri cubi de lemn. La nivel global, in 2002 s-au produs 390 milioane de metri cubi de lemn prelucrat (de esenta tare sau moale). In acelasi timp, consumul la nivel global a crescut la 388.9 milioane de metri cubi de lemn prelucrat. La nivel mondial, de foarte multe ori, lemnul este procurat in mod ilegal din paduri – aproximativ 10% din productia anuala de lemn din Marea Britanie este de origine ilegala. 850 de milioane de hectare de padure de pe glob sunt deja distruse si in fiecare an se mai adauga inca 14.6 milioane de hectare. Lemn produs ilegal in Rusia ajunge in tari cu mare putere de prelucrare precum Suedia, Finlanda si Marea Britanie. Din acest motiv este important ca lemnul folosit pentru fabricarea ferestrei sa provina dintr-un loc autorizat si certificat de FSC. PVC-ul contine in proprotie de 43% petrol, o materie prima epuizabila. Din studii se poate deduce ca zacamintele de petron britanice vor fi suficiente pana in 2023. In februarie 2003 s-a facut un studiu numit Cartea Alba si acesta afirma ca din 2010 Marea Britanie va deveni un importator de petrol. Guvernul britanic a ajuns la concluzia ca “pasul de la un inalt grad de autosuficienta la importul de petrol va face o tara vulnerabila la cresterea preturilor si la inreruperea aprovizionarii cu materie prima datorita instabilitatii politice sau conflictelor”. Desi este destul de greu de apreciat cantitatea de petrol necesara fabricarii ferestrelor de PVC, este evident ca imputinarea resurselor va duce la cresterea preturilor. In 2002, Marea Britanie a folosit 69 de milioane de tone de petrol, dintre care 40 de milioane au fost importate. Guvernul britanic si-a manifestat dorinta de a limita dependenta de conbustibili fosili precum petrolul.In protocolul de la Kyoto, Marea Britanie s-a angajat sa reduca emisiile de gaze poluante cu 12.5% sub nivelul inregistrat in 1990. Guvernul s-a angajat sa reduca aceste emisii cu 60% pana in 2050 si emisiile de dioxid de carbon cu 20% pana in 2010. Emisiile de dioxid de carbon provin, de exemplu de la arderea combustibililor fosili pentru a produce curent electric. Asociatia inter-statala pentru clima (IPCC) afirma in cel de-al treilea raport anual ca s-a constatat o crestere semnificativa a emisiilor de gaze poluante si ca se poate observa aparitia unui fenomen de incalzire globala. Statele Unite sunt cel mai important agent poluant, fiind responsabile de 24% din emisiile anuale de dioxid de carbon. In Marea Britanie, in 2003 s-a constatat o crestere a emisiilor de dixid de carbon in loc de o micsorare a acestora.Din acest motiv, Anglia trebuie sa aiba niste solutii pertinente pentru a putea reduce dependenta de combustibilii fosili pentru ca ea contribuie la consecintele negative asupra schimbarii climei.

* Sursa http://komfortwood.ro/informatii/. * Articol preluat de pe site Worl Wide Forest (www.wwf.org.uk) – „Window of opportunity” * Mai multe informatii se gasesc pe site-uri nonguvernamentale si ecologiste si precum www.wwf.org.uk, www.foei.org (Friends Of The Earth), www.woodlandtrust.org.uk (Woodland Trust), www.fsc.org (Forest Stewardship Council), www.greenpeace.org (Greenpeace).