Sticla

Pentru a obtine o izolare fonica superioara se va folosi geamul termopan cu sticle de grosimi diferite (ex: 6mm cu 4mm), care atenueaza zgomotul cu 30~40% mai mult decat geamul termopan executat cu sticle de aceeasi grosime. Cel mai simplu pachet de geam termoizolator reduce cu peste 50% rata de transfer termic prin comparatie cu geamurile monolitice traditionale. Prin adaugarea unor foi de sticla termoizolante cu straturi acoperitoare color, reflective si LowE se pot mari considerabil performantele termice ale ferestrelor. Indicatorii care trebuie luati in calcul in alegerea geamului termoizolant sunt:

 • Coeficientul de Transfer Termic U (W/m2K) – fluxul de caldura ce traverseaza o suprafata de un mp, in conditiile unei diferente de termperatura de un grad intre interior si exterior (in conditiile unei temperaturi exterioare de 0sC, o temperatura interioara de 20sC si o viteza a vantului de 4.4 m/s)
 • Coeficientul de Transmisie Luminoasa T (%) – reprezinta procentul de lumina din spectrul vizibil transmis prin sticla. Cu cat acest coeficient este mai mare cu atat sticla de geam termopan este mai performanta, permitand unei cantitati mari de lumina sa o strabata, fapt ce implica reducerea cheltuielilor necesare cu iluminatul.
 • Coeficientul de Reflexie Luminoasa R (%) – reprezinta procentul de lumina din spectrul vizibil reflectat de suprafata de sticla de geam termopan. Cu cat acest coeficient este mai mare cu atat perceptia ochiului dincolo de sticla este mai slaba. Sticla cu un coeficient ridicat de reflexie asigura intimitatea si confidentialitatea caminului dumneavoastra, evitand astfel dotarea cu rulouri si jaluzele. Tehnologiile avansate au permis crearea de sticle termoizolante care sa aiba o transmisie si reflexie luminoasa buna precum si un factor solar acceptabil. Se recomanda ca ferestrele PVC sau aluminiu cu geam termopan de la locuintele / cladirile orientate spre sud sa fie dotate cu sticla cu factor solar mic, astfel reducandu-se costul cu racirea incaperii, precum si decolorarea obiectelor din incapere.
 • Coeficientul de izolare fonica Rw (dB) – defineste capacitatea tamplariei PVC sau aluminiu cu geam termopan de atenuare a zgomotelor. Cu cat acest coeficient este mai mare cu atat capacitatea de izolare fonica a termopanului este mai ridicata, fapt ce confera locuintei tale o poluare fonica redusa si un confort sporit.

Principalele tipuri de sticla utilizate sunt

 • Sticla LowE – (emisivitate redusa) prezinta o pelicula magnetronica ce contine mai multe straturi de oxizi metalici, metal, argint, sau aliaje care sunt aproape invizibile. Acest strat are proprietatea de a ridica substantial proprietatile termoizolante ale geamului, deoarece reflecta o mare parte a radiatiei termice inapoi in incapere, reducand pierderea de caldura prin sticla.
 • Sticla Four Season – (sticla pentru cele 4 anotimpuri) datorita faptului ca inglobeaza in ea calitatile unei sticle LowE si ale unei sticle reflexive: pe timp de iarna are un coeficient de izolatie termica tot de 1.1 w/mpK, iar vara, spre deosebire de LowE are un factor solar situat intre cel al unei sticle reflexive si cel al unei sticle colorate in masa. Cu alte cuvinte, avantajul acestei sticle in comparatie cu sticla LowE consta in faptul ca pe timp de vara ofera o protectie solara ridicata fata de sticla LowE standard. Un alt avantaj fata de sticla reflexiva standard este ca are un factor de transmisie luminoasa mult mai bun.
 • Sticla antiefractie duplexeste un tip de geam obtinut prin imbinarea plana a doua foi de sticla cu un strat de rasina speciala. Cel mai des utilizata este sticla de 6 mm formata din doua sticle de 3 mm si o folie de 0.38mm. In cazul spargerii acestui tip de geam, cioburile nu se desprind ceea ce duce la reducerea riscului de accidentare. Acest tip de sticla duplex se recomanda pentru cladirile nonrezidentiale, unde suprafata vitrala este mare, conferindu-le acestora si o izolare termica si fonica imbunatatita.
 • Sticla reflexiva asigura intimitatea caminului tau, nepermitand vizualizarea din exterior in interior pe timpul zilei. Sticla reflexiva se obtine prin aplicarea unei pelicule de oxizi metalici pe sticla clara sau colorata in masa. Acest tip de sticla se caracterizeaza printr-un factor de reflexie solara mare si printr-un factor de transmisie luminoasa scazut.
 • Sticla securizata are o rezistenta de 3-4 ori mai mare la stresul mecanic si termic decat sticla netratata. In caz de spargere, se descompune in bucati foarte mici anuland riscul unor accidentari. Sticla colorata in masa datorita proprietatilor sale filtrante, functie de culoare si grosime, geamul colorat in masa reduce solicitarea ochiului la lumina solara puternica.
 • Sticla reflectorizanta se obtine din sticla transparenta sau colorata in masa pe fata careia se aplica la iesirea din furnal un strat metalic transparent.
 • Sticla antiglonte obtine prin alaturarea a doua sau mai multe foi de sticla float (clara, reflexiva sau colorata in masa) cu unul sau mai multe straturi de PVB. Grosimea finala este functie de diversele tipuri de arma la care trebuie sa reziste.
 • Sticla rezistenta la foc se obtine prin alaturarea mai multor foi de sticla intre care se gaseste un strat special transparent care impiedica propagarea caldurii prin radiatie si asigura integritatea geamului.
 • Sticla ornamentala este o sticla obtinuta din sticla clara sau colorata in masa prin trecerea acesteia la iesirea din cuptor printre doua valturi profilate. Prin incorporarea unei plase de sarma in aceasta etapa se obtine un geam ornamental armat. Pentru sporirea efectelor estetice, geamurile ornamentale pot fi sablate.

Sticla clima-guard solar / 4 season, prezinta urmatoarele avantaje:

 • diminuarea efectului de sera, in special in timpul verii;
 • reducerea costurilor cu energia electrica necesare sistemelor de aer conditionat;
 • permite patrunderea luminii naturale in incapere (avantaj important fata de sticla reflexiva).

Ne cerem scuze pentru calitatea mai puțin profesională a fotografiilor postate. O mare parte a pozelor au fost realizate de către echipa de montaj în condiții de șantier, cu aparate la îndemână sau telefon mobil, acestea având un rol informativ. Vă mulțumim pentru înțelegere.